Journal of Parkinson's Disease and Movement Disorders

Nilgün ÇINAR, Şevki ŞAHİN, Tuğba OKLUOĞLU, Sibel KARŞIDAĞ

Department of Neurology, Medicine Faculty of Maltepe University, İstanbul, Turkey

Anahtar Kelimeler: Anksiyete bozukluğu; komorbid bozukluklar; depresif bozukluk; parkinsonizm; huzursuz bacak sendromu.

Özet

Amaç: Bu çalışmada anemi, böbrek yetmezliği, romatoid artrit, fibromiyalji ve periferik nöropatiler gibi hastalıkların huzursuz bacak sendromu (HBS)’na etkisi araştırıldı.

Hastalar ve Yöntemler: Ocak 2007 - Aralık 2009 tarihleri arasında genel nöroloji polikliniğimizce takipleri yapılan 4500 hasta geriye yönelik olarak incelendi ve 76 HBS olgusu seçildi. Yapılan telefon görüşmeleriyle hastalara yeniden değerlendirilme önerildi. Elli beş hasta (36 kadın, ort. yaş 55±14 yıl; 19 erkek, ort. yaş 61±11 yıl) daveti kabul etti ve yeniden değerlendirildi. Nörolojik muayeneleri ve biyokimyasal incelemeleri yapıldı. Ayrıca tüm olgulara Beck Depresyon ve Anksiyete ölçekleri de uygulandı.

Bulgular: Genel nöroloji polikliniğine başvuran 76 hastaya (%1.2) HBS tanısı konuldu. Hafif ve orta düzeyde depresyon 29 olguda (%52.7), anksiyete bozukluğu 26 olguda (%47.3) saptandı. Eşlik eden diğer hastalıklar ise demir eksikliği anemisi (%14.5), tip 2 diyabetes mellitus (%14.5), idiyopatik Parkinson hastalığı (%3.6), lomber disk hernisi (%27.3), hipertansiyon (%49.1), koroner arter hastalığı (%32.7) ve tıkayıcı uyku apne sendromu (%16.4) olarak saptandı.

Sonuç: Birçok ruhsal ve fiziksel bozukluklar HBS ile birlikte görülebilmektedir. Sonuçlarımız anksiyete, depresif bozukluklar ile HBS arasında net bir ilişki varlığını yüksek oranda desteklemektedir. Bu durum, iki hastalık arasındaki karşılıklı etkileşime ve ortak patofizyolojilere bağlı olabilir. Deneysel modelleri de içeren ileri çalışmalar gereklidir.