Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Dergisi

Ayhan ÖZTÜRK,1 Yıldız DEĞİRMENCİ,2 Fuat DEMİRCİ3

1Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Düzce, Türkiye
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Çanakkale, Türkiye
3Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Obstetrik ve Jinekoloji Anabilim Dalı, Düzce, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı; yaşam kalitesi indeksi; ürodinami.

Özet

Amaç: Bu çalışmada idiyopatik Parkinson (İP) hastalarında ürodinami bulguları değerlendirildi ve bu bulguların yaşam kalitesi üzerindeki etkileri incelendi.

Hastalar ve Yöntemler: İdiyopatik Parkinson hastalığı tanılı 20 kadın hasta (ort. yaş 67.2±10.6 yıl; dağılım 53-89 yıl) ile 20 sağlıklı kadın gönüllü (ort. yaş 65±13.2 yıl; dağılım 50-82 yıl) çalışmaya alındı. Parkinson hastalığı şiddeti Hoehn-Yahr skalası ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubuna, üç alt bölümden (mesane, bağırsak ve cinsel fonksiyon sorgulaması) oluşan “Scales for Outcomes in Parkinson’s disease-Autonomic” (SCOPA-AUT) Parkinson Hastalığında Seyir Ölçeği-Otonomik Bölüm anketi uygulanarak yaşam kalitesi değerlendirildi. Çok kanallı sistometri cihazı (MMS Dover, USA) ile ürodinamik inceleme yapıldı. Ürodinamik bulguların yaşam kalitesi üzerine etkileri her iki grupta da incelendi.

Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, İP hasta grubunda daha yüksek oranda mesane ve bağırsak disfonksiyonu tespit edildi. Ürodinamik incelemede detrüsör aşırı aktivitesi ve hipokompliyan mesane sıklığı İP hasta grubunda anlamlı derecede yüksek idi (p<0.05). Parkinson hastalığı şiddeti ile detrüsör aşırı aktivitesi sıklığı ve azalmış yaşam kalitesi indeksi arasında pozitif bir ilişki olduğu saptandı.

Sonuç: İdiyopatik Parkinson hastalarında yaşam kalitesini kötü etkileyen ürodinamik bulguların sık görülmesi, pelvik organ disfonksiyonu tedavisinin, Parkinson hastalığı destek tedavisinde ilk hedeflerden biri olması gerektiğini düşündürdü.